• 13 de gener de 2019

  Interruptor de la Immortalitat

  Açò és un glioblastoma, un tumor cerebral mortal, vist amb un microscopi i tenyit per a revelar cèl·lules canceroses vives (de color porpra) i morint (roges). Els científics han estat lluitant durant molt de temps per a entendre què fa que aquests càncers siguen tan difícils de tractar i la recerca ha portat ara a un gen anomenat TERT (de telomerasa transcriptasa inversa, en anglés), que és el gen més comunament alterat en el glioblastoma. TERT és un component important de la telomerasa, la ''màquina de la immortalitat'' molecular que manté l'ADN perquè les cèl·lules canceroses puguen continuar dividint-se. Desafortunadament, TERT també és necessari per a les cèl·lules sanes, per la qual cosa és difícil posar-ho com a diana dels medicaments anticancerígens. Però els investigadors ara han trobat que TERT s'activa per una altra molècula, GABP-beta1L, que no és necessària per a les cèl·lules sanes però és essencial per a fer immortals a les cèl·lules canceroses. Desfer-se de GABP-beta1L retarda dramàticament el creixement de les cèl·lules del glioblastoma en el laboratori –un enfocament que podria desenvolupar-se en un tractament potencialment poderós en el futur.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Costello Lab/UCSF
  Department of Neurological Surgery, University of California, San Francisco, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cancer Cell, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.