• 18 de novembre de 2015

    Il·luminant el Cervell

    Karl Deisseroth s'ha fet conegut pel seu paper clau en el desenvolupament de l'optogenètica, una tècnica que permet als científics convertir els gens en 'actius' o 'inactius' als cervells d'animals vius amb el simple accionament d'un interruptor de la llum. Al 2005, Deisseroth i els seus col·laboradors van utilitzar un virus per introduir gens d'algues al cervell de ratolins. Una vegada allí, aquests gens s'encarreguen de la producció de proteïnes sensibles a la llum, anomenades opsines. Dins del cervell, les opsines contacten amb la superfície de les neurones i poden controlar l'activitat d'aquestes cèl·lules. Els científics poden activar opsines, i per tant les neurones mitjançant llum brillant que ix d'un cable de fibra òptica. Actualment, els investigadors d'arreu del món utilitzen l'optogenètica per comprendre millor com funcionen els nostres cervells. Aquest mes l'obra de Deisseroth va ser reconeguda amb un ''Premi Revelació'' per a la ciència fonamental. Ell va afirmar, ''Els misteris del cervell són tan profunds que, per avançar, hem d'assumir grans riscos i salts cecs''.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge cortesia de Karl Deisseroth
    Departments of Bioengineering and of Psychiatry and Behavioral Sciences i the Howard Hughes Medical Institute, Stanford University, CA, EUA
    Drets reservats pels autors originals
    Revisió publicada en Nature Neuroscience, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.