• 14 de novembre de 2017

    Identificada la Connexió

    És ben sabut que les persones amb una malaltia genètica hereditària anomenada malaltia de Gaucher també tenen un major risc de desenvolupar la malaltia de Parkinson. Però, no se sap per què és així. Investigacions amb ratolins suggereixen que aquesta connexió es deu a la proliferació d’una molècula grassa, anomenada glicosilesfingosina. Aquesta s’acumula en els cervells de ratolins joves dissenyats per a presentar una afecció similar a la de Gaucher. La imatge mostra una regió del cervell d’un ratolí anomenada hipocamp, amb la glicosilesfingosina en blau. Amb el pas del temps, com els ratolins envelleixen, l'acumulació de glicosilesfingosina ve acompanyada per l’aglomeració d'una proteïna, anomenada alfa-sinucleïna (en groc). Aquestes aglomeracions són un segell distintiu de la malaltia de Parkinson. Aquestes acumulacions i aglomeracions també poden tindre lloc en el cervell de persones amb la malaltia de Gaucher, que se sap que tenen mutacions en un enzim que trenca molècules grasses. Els investigadors suggereixen que aquests enzims podrien ser objecte de futurs tractaments per a la malaltia de Gaucher.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge del treball de Yumiko V. Taguchi i col·laboradors, publicat a la portada del Journal of Neuroscience
    Yale University School of Medicine, New Haven, CT, EUA
    Imatge reproduïda amb permís del Journal of Neuroscience
    Investigació publicada en Journal of Neuroscience, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.