• 26 de novembre de 2021

  Històries de Peixos

  Desafiant el pas del temps, els vertebrats més longeus del planeta es troben a l'oceà: balenes boreals, taurons de Grenlàndia i algunes espècies de peixos roca de l'oceà Pacífic, inclòs aquest peix roca d'ulls grocs (Sebastes ruberrimus), que pot viure fins als 140 anys. Per dilucidar els mecanismes que recolzen aquesta longevitat, els científics van seqüenciar i comparar els genomes de 88 peixos roca estretament relacionats, l'esperança de vida dels quals varia de només 11 anys a més de 200. Bona part de la variació observada està relacionada amb dos trets clau, típics dels vertebrats longeus: una major grandària corporal i la vida en aigües més profundes i fredes. Alguns resultats, però, tenen una rellevància que transcendeix els peixos. En espècies longeves, va haver-hi evidència de selecció de gens involucrats en la reparació de l'ADN i la senyalització de la insulina, ja implicats en afectar el temps de vida. Aquestos peixos també posseïen més còpies de gens de la família de les butirofilines, moduladors immunitaris coneguts per disminuir les respostes immunitàries, destacant el paper crucial de les inflamacions en l'envelliment.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de l'equip de busseig del Southwest Fisheries Science Center ROV
  Investigació de Sree Rohit Raj Kolora i Gregory L. Owens, i col·laboradors, Department of Integrative Biology, University of California, Berkeley, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats per l'autor original
  Investigació publicada a Science, novembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.