• 22 de setembre de 2022

  Habitants de les Profunditats

  Necessites un tipus concret de cèl·lula al lloc adequat perquè els teus òrgans funcionen; un fenòment conegut com a formació patrons de teixits. Al revestiment intern del teu còlon, les cèl·lules mare que ajuden a mantindre el patró de teixits residixen en estructures anomenades criptes. Uns investigadors han desenvolupat un organoide humà en 2D que imita el revestiment del còlon i investiguen el paper de l'ERK, un enzim implicat en la formació dels patrons de teixits. Aquestes cèl·lules les van modificar genèticament per a contindre un sensor que reacciona als nivells d'activitat de l'ERK, ERK-KTR (a la part dreta de la imatge) i un marcador del nucli cel·lular (a l'esquerra). Observar fluorescència d'ERK-KTR al citoplasma significa una alta activitat ERK i, al nucli, baixa activitat. Utilitzant microscòpia de fluorescència amb cèl·lules vives, han trobat activitat ERK baixa en estructures similars a les criptes (a la zona central de cada imatge) i alta activitat en cèl·lules més mòbils que es troben a la perifèria. Activar químicament l'ERK en totes les cèl·lules provoca que les estructures similars a les criptes i les cèl·lules mare desapareguen, mentre que bloquejar l'ERK incrementa el nombre de cèl·lules mare. El revestiment del teu còlon, aleshores, necessita d'una senyalització coordinada d'ERK per al seu manteniment.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Video del treball de Kelvin W Pond i col·laboradors
  Department of Cellular and Molecular Medicine, University of Arizona, Tucson, AZ, EUA
  Video publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.