• 22 de setembre de 2022

  Habitants de les Profunditats

  Necessites un tipus concret de cèl·lula al lloc adequat perquè els teus òrgans funcionen; un fenòment conegut com a formació patrons de teixits. Al revestiment intern del teu còlon, les cèl·lules mare que ajuden a mantindre el patró de teixits residixen en estructures anomenades criptes. Uns investigadors han desenvolupat un organoide humà en 2D que imita el revestiment del còlon i investiguen el paper de l'ERK, un enzim implicat en la formació dels patrons de teixits. Aquestes cèl·lules les van modificar genèticament per a contindre un sensor que reacciona als nivells d'activitat de l'ERK, ERK-KTR (a la part dreta de la imatge) i un marcador del nucli cel·lular (a l'esquerra). Observar fluorescència d'ERK-KTR al citoplasma significa una alta activitat ERK i, al nucli, baixa activitat. Utilitzant microscòpia de fluorescència amb cèl·lules vives, han trobat activitat ERK baixa en estructures similars a les criptes (a la zona central de cada imatge) i alta activitat en cèl·lules més mòbils que es troben a la perifèria. Activar químicament l'ERK en totes les cèl·lules provoca que les estructures similars a les criptes i les cèl·lules mare desapareguen, mentre que bloquejar l'ERK incrementa el nombre de cèl·lules mare. El revestiment del teu còlon, aleshores, necessita d'una senyalització coordinada d'ERK per al seu manteniment.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Video del treball de Kelvin W Pond i col·laboradors
  Department of Cellular and Molecular Medicine, University of Arizona, Tucson, AZ, EUA
  Video publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.