• 25 de novembre de 2022

  Genolls Artificials

  Les radiografies dels genolls humans amb osteoartritis de la fila superior de la imatge són completament falses, un equip d'investigació les ha generat emprant un algoritme d'intel·ligència artificial, mentre que les de la fila inferior són genuïnes. O, espera, és al revés? El cas és que és impossible dir-ho, fins i tot per als experts mèdics. Per què els científics han fet tants esforços per crear rajos X falsos, vos podeu preguntar. No vos preocupeu, hi ha més coses que intentar enganyar els metges ortopèdics. Tindre accés a grans quantitats de dades de pacients pot ser extremadament útil per desenvolupar eines de diagnòstic, classificació i educació, però compartir dades mèdiques genuïnes pot ser un procés altament burocràtic. La idea, doncs, és que si la intel·ligència artificial pot generar dades falses d'una qualitat tan alta que no es poden distingir de les dades reals dels pacients, es podria utilitzar per ajudar a construir eines valuoses sense la molèstia de desenredar tota la burocràcia.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Fabi Prezja i col·laboradors
  Faculty of Information Technology, University of Jyväskylä, Jyväskylä, Finlàndia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, novembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.