• 6 de desembre de 2015

  Gatera Cel·lular

  Com no s'havia vist amb tant detall abans, aquest porus nuclear actua com un ''gatera'' per a molècules que es mouen entre el nucli i el citoplasma circumdant en les cèl·lules de mamífers. Utilitzant un microscopi electrònic, els científics van revelar l'estructura interna, semblant a un anell, dels porus –una agrupació de centenars de proteïnes en anells concèntrics (de color dorat a la imatge) que formen un conducte de pas en forma de tub (de color verd)– permetent que només les molècules petites passen a través de la membrana que encapsula els nuclis de les cèl·lules, mentre que bloqueja altres que tenen formes o mides incorrectes. En la seua part més estreta, el porus té només una dècima de micra d'amplada –per a la comparació, un cabell humà fi és d'alvoltant de 50 micres de gruix. El transport defectuós de molècules a través dels porus nuclears s'ha relacionat amb diversos tipus de càncer, incloent d'ovari, de tiroide i intestinal, que els científics esperen entendre millor mitjançant l'estudi de l'estructura detallada dels porus.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del treball de Matthias Eibauer i col·laboradors
  Department of Biochemistry, University of Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.