• 6 de febrer del 2016

  Festí de Llevats

  Aquesta bulliciosa colònia de llevats és l'exemple màxim de reciprocitat a la comunitat. Les proteïnes artificials fluorescents actuen com a balises mostrant-nos quines cèl·lules de llevat estan produint histidina (blau), leucina (verd) i metionina (roig). Aquests són metabòlits, aliment químic que usualment els llevats produeixen per a ells mateixos, però també, com han descobert els investigadors, per oferir als seu veïns. A través de les generacions els llevats perden aleatòriament la capacitat de produir diferents metabòlits (com a conseqüència de canvis genètics). Així, aquesta colònia s'ha convertit en una mena de mercat atapeït on les cèl·lules de llevat intercanvien metabòlits per tal de sobreviure. Solament unes poques cèl·lules afortunades estan sintetitzant els seus propis metabòlits de color roig, blau i verd (els tres colors superposats apareixen com a punts blancs). La resta han d'intercanviar o morir, com les cèl·lules de llevat porpres (roig i blau), clamant al voltant de les productores de leucina, verdes. Els investigadors creuen que açò és una prova de cooperació dins les colònies en expansió, un altre exemple de la resiliència dels llevats que sovint produeixen infeccions obstinades en els éssers humans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Kate Campbell i col·laboradors
  Department of Biochemestry, University of Cambridge, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.