• 12 de març de 2020

  Fertilitat Eterna

  En la majoria dels animals, inclosos els éssers humans, la producció i segregació de cèl·lules germinals - les cèl·lules que acabaran formant els espermatozoides i els òvuls - ocorre únicament en el desenvolupament embrionari primari. Per contrast, les meduses, com la de l'Atlàntic Nord Hydractinia (en la fotografia), produeixen cèl·lules germinals (en roig) en el transcurs de tota la seua vida, i per això, poden desenvolupar espermatozoides o, en el cas de les femelles, òvuls (verd) eternament. Resulta que les meduses mantenen una població de cèl·lules mare amb la capacitat de convertir-se en cèl·lules somàtiques (cos) o cèl·lules germinals segons convinga. Malgrat aquesta dràstica diferència en la biologia reproductiva dels humans i Hydractinia, ambdues requereixen essencialment el mateix gen per a la producció de cèl·lules germinals, el qual s'inactiva en humans i es manté actiu en meduses. Els investigadors pensen que aquest mecanisme genètic comú i l'habilitat de les meduses de regenerar els seus sistemes reproductius podria tindre implicacions per a l'estudi d'alguns problemes d'infertilitat en humans.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del Dr Tim DuBuc
  Centre for Chromosome Biology, School of Natural Sciences, National University of Ireland Galway, Galway, Irlanda
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.