• 9 de juny de 2016

    Fent la Medicina per a Elles

    Al segle XIX s'esperava que les dones foren ben casades i que es quedaren a casa. Elizabeth Garrett Anderson (esquerra) va desafiar aquest model per convertir-se en una metgessa pionera i activista política dels drets de la dona. Es va inspirar en una conferència d'Elizabeth Blackwell, la primera dona metgessa als Estats Units. Això la va portar a formar-se com a infermera quirúrgica, encara que, com a única dona en la matèria, li va ser prohibit participar plenament en les operacions. Les seues sol·licituts per a les facultats de medicina van ser rebutjades perquè a les dones no se'ls va permetre estudiar medicina fins que s'aprovà la llei pertinent en 1876. No obstant això, Anderson va aconseguir obtenir una llicència de farmacèutica, i en 1866 va obrir un dispensari a Londres per a dones i xiquets (a la foto). Es va mantenir decidida a obtenir el títol de metgessa, i finalment acudí a la Universitat de París per qualificar-se com a la primera dona metgessa d'Anglaterra. Anderson també va participar en el moviment sufragista al costat de la seva germana, Millicent Garrett Fawcett.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatges cortesia de la Wellcome Image Library . Retrat de Swaine.
    Imatges Wellcome
    Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.