• 7 d'agost de 2015

  Fent Barreres contra els Accidents Cerebrovasculars

  Com a centre de control dels nostres comportaments i de la majoria de les funcions corporals, el cervell és un òrgan especialment valuós. En conseqüència, té el seu propi i únic escut protector: la barrera hematoencefàlica –una paret atapeïda de les cèl·lules endotelials que revesteixen els capil·lars del cervell. Minimitzant el transport de substàncies des de la sang, la barrera, d'aquesta manera, evita en gran mesura que els patògens, les proteïnes tòxiques o d'altres agents nocius puguen causar dany cerebral potencialment fatal. El desenvolupament de la barrera comença en l'embrió primerenc i depèn dels perícits (les cèl·lules marcades de blau en aquest cervell de ratolí embrionari), que envolten els vasos en creixement. Els perícits estan presents en tots els teixits, però els científics han après que els perícits cerebrals expressen una proteïna especial –Foxf2– que dirigeix la formació de la barrera. Els ratolins que no tenien aquesta proteïna van desenvolupar barreres anòmales, amb fuites i van patir hemorràgies al cervell –una causa d'accident cerebrovascular. Les troballes suggereixen que l'expressió aberrant de Foxf2 als perícits podria augmentar la susceptibilitat d'una persona als accidents cerebrovasculars.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Peter Carlsson i col·laboradors
  University of Gothenburg, Suècia
  Drets reservats per la University of Gothenburg
  Investigació publicada en Developmental Cell, juliol de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.