• 10 de desembre de 2016

    Factor Regenerador

    Amb l’excepció del fetge, que té una capacitat regenerativa remarcable, el cos humà és prou inepte en la substitució d’òrgans i extremitats danyades – especialment comparat amb alguns amfibis i peixos. Per al peix zebra, per exemple, inclús el trencament de la medul·la espinal no és més que una incomoditat temporal. Si es talla, la medul·la espinal simplement comença a reparar-se per si mateix amb la formació d’un pont cel·lular (a la foto). Ara els científics han identificat una proteïna crucial (marcada en verd) necessària per a la formació d’aquest pont. I, fascinantment, els humans tenim aquesta proteïna també. A més, s'ha trobat que la versió humana de la proteïna augmenta la regeneració medul·lar en peixos zebra que tenien la seua proteïna disfuncional. En humans, la lesió de la medul·la genera cicatrius en comptes de ponts. Si els científics pogueren descobrir perquè la proteïna recentment descoberta és insuficient en humans per a promoure la reconnexió de la medul·la podrien descobrir maneres de promoure de forma terapèutica la curació.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge de M Mokalled i K Poss
    Department of Cell Biology, Duke University Medical Center, Durham, NC, EUA
    Drets d e la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.