• 12 d'abril de 2021

  Estressant-se

  Contreure una infecció bacteriana pot ser estressant, no només per a vosaltres, sinó també per a les vostres cèl·lules. Aquestes cèl·lules humanes cultivades al laboratori s’han infectat amb bacteris Bartonella (rosa), una bestiola infecciosa cada vegada més important que causa diverses malalties en humans. La Bartonella es pot transmetre mitjançant insectes mossegadors, com puces o polls. També es pot agafar a través d'arraps d’animals, que donen lloc a l’anomenada ‘malaltia per arraps de gat’, que pot ser molt greu en persones amb un sistema immunitari debilitat. Els investigadors han descobert que els bacteris Bartonella produeixen substàncies químiques que segresten els processos normals a l’interior de les cèl·lules, activant la formació de fibres d’estrès (verdes). Aquestes fibres interrompen les estructures normals a l'interior de les cèl·lules, de manera que es trenquen en trossos quan intenten moure's. Al seu torn, això altera l'estructura regular dels teixits i permet que la infecció s'estenga més profundament al cos. Comprendre com Bartonella interactua amb les nostres cèl·lules podria apuntar cap a objectius per desenvolupar millors fàrmacs antibacterians

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Simon Marlaire i Christoph Dehio, a la portada de gener de 2021 de PLOS Pathogens
  Biozentrum, University of Basel, Basilea, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.