• 29 de desembre de 2019

  Estreles Fugaces

  Els astròcits són cèl·lules nervioses amb forma estrelada que omplen el cervell en desenvolupament, destinades a conformar parts dels diferents circuits cerebrals. En aquests talls del còrtex cerebral primerenc d'un ratolí, els sensors fluorescents "brainbow" de colors brillants utilitzen mescles de color per a destacar parelles d'astròcits germans, cèl·lules que provenen de la mateixa cèl·lula progenitora. Les cèl·lules germanes acolorides de manera similar que apareixen a l'esquerra en la imatge van ser fotografiades un dia després que aquelles en el mig, i que semblen haver-se separat més. Açò podria suggerir que els astròcits relacionats s'allunyen i s'entrellacen, aportant diversitat a les àrees diferents del cervell en desenvolupament. I potser sols en un moment determinat les cèl·lules que es troben en un desenvolupament més tardiu (dreta) no mostren els mateixos patrons de separació. Entendre més sobre com els astròcits que migren interactuen amb el seu entorn podria revelar pistes sobre com la circuïció del cervell madura abans i després del naixement.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Solène Clavereul i col·laboradors
  Sorbonne Université, INSERM, CNRS, Institut de la Vision, Paris, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 Internacional (CC BY 4.0).
  Publicada en Nature Communications, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.