• 13 d'abril de 2019

    Esquitxant els Ulls

    Fixant-se en els ulls dels peixos medaka, els científics busquen pistes de com la nostra pròpia visió es desenvolupa. A l'esquerra, petites cèl·lules mare de la retina neuronal es converteixen en la cúpula distinctiva del globus ocular. Algunes cèl·lules són generades per ingenieria genètica per produir fluorescència verda; així, generacions de cèl·lules dividides apareixen com a bandes que desapareixen segons creix l'ull. A la dreta, un model matemàtic imita aquests patrons, però també fa una predicció. Per a un creixement saludable, les cèl·lules de la retina neuronal han de manar senyals a les veïnes en l'epiteli pigmentari de la retina, ajudant a aquestes dos capes de l'ull a que es desenvolupen al mateix ritme: massa lent podria produir un globus ocular irregular i pèrdua de la visió, i un descontrol de la divisió podria portar al desenvolupament de càncer. Investigar aquestes relacions tan pròximes en altres teixits, i en altres espècies com els humans, podrien revel·lar com es deteriora la comunicació cel·lular causant malalties.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Erika Tsingos i col·laboradors
    Centre for Organismal Studies, Heidelberg University, Heidelberg, Alemanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, març 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.