• 25 de gener de 2015

    Equip de l'Esquelet

    Dins d’aquest fèmur (os de la cuixa) es troba un tipus de cèl·lula que en algun moment va ajudar a construir l'esquelet dins de l'úter, i que podria ser despertada de nou per ajudar les articulacions envellides. Les cèl·lules mare osteocondroreticulars (OCR), marcades amb un colorant fluorescent roig, estan fotografiades mentre s’expandeixen per tot el fèmur (en blanc), a zones de teixit ossi en creixement (en verd), així com al cartílag i al teixit conjuntiu (en blau). No obstant això, no és només el lloc on estan, sinó el que estan fent és allò que fa que aquestes cèl·lules siguen molt especials. Les OCRs tenen la capacitat de transformar-se, o diferenciar-se, en un nou os i en un nou cartílag –una espècie d'equip de reparació autònom per a danys esquelètics. Aquest fèmur és d’un ratolí adult, però la meta és continuar investigant cèl·lules similars en els teixits humans. Al futur, les OCRs podran ser trasplantades a àrees danyades o malaltes, el seu potencial de construcció d'esquelet pot ser utilitzat com a nous tractaments per a fractures òssies, osteoartritis i osteoporosi.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Timothy Wang i col·laboradors
    Columbia University, EUA
    Publicat originalment sota una llicencia Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en Cell, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.