• 24 de maig de 2017

  Equilibri Cerebral

  En el vincle entre llet materna i cervells, l'hormona oxitocina intervé plenament. Durant el part, els nivells d'oxitocina augmenten en el cervell del nadó, afectant el seu desenvolupament. Actualment, els investigadors indaguen a fons per descobrir com l'oxitocina afecta al desenvolupament de les neurones. Analitzant imatges de seccion fines de cervell de ratolí van trobar que l'oxitocina s'uneix a determinades neurones (en verd) en una regió del cervell anomenada hipocamp (a la foto). Les neurones de l'hipocamp es divideixen en dos grups:  inhibidores i excitadores. El cultiu d'aquestes cèl·lules en placa i l'exposició d'aquestes a un xoc d'oxitocina va causar canvis, específicament en les cèl·lules excitadores. Aquestes, feren menys extensions i contactes amb altres neurones. L'oxitocina sembla mantindre l'equilibri entre les neurones inhibidores i excitadores, tot dominant el desenvolupament d'aquestes últimes. Donat que la interrupció de la senyalització de l'oxitocina s'ha relacionat amb l'autisme, potser que l'alteració del delicat equilibri en el desenvolupament de les neurones hi estiga implicada.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Silvia Ripamonti i col·laboradors
  Department of Molecular Neurobiology, Max Planck Institute of Experimental Medicine, Göttingen, Alemanya i Department of Medicine and Surgery, University of Milan-Bicocca, Monza, Itàlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.