• 22 de setembre de 2021

  Empaqueta-ho

  Hi ha dos metres increïbles d'ADN empaquetats en gairebé totes les cèl·lules del seu cos, cadascun dels quals conté els 20.000 gens que es necessiten per a crear un cos humà i mantindre-lo funcionant. No només és un problema d'empaquetament biològic significatiu portar tot aquest ADN dins del nucli (l'estructura dins de les cèl·lules on s'emmagatzema l'ADN), sinó que també ha d'organitzar-se i reorganitzar-se quan els gens s'activen o desactiven. No obstant això, la majoria de les tècniques per a estudiar l'ADN es basen en l'ús de cèl·lules mortes que han estat tractades amb diversos productes químics i processos, la qual cosa no proporciona necessàriament una imatge realista del que està succeint. Creades utilitzant una nova tècnica que permet als investigadors simular (a dalt) i visualitzar (a baix) l'ADN en cèl·lules vives, aquestes imatges mostren diverses disposicions d'ADN dins dels nuclis de les cèl·lules d'un embrió de mosca del vinagre, la qual cosa proporciona informació intrigant sobre el funcionament intern de la vida.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge adaptada d'un treball de Gaurav Bajpai i col·laboradors
  Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.