• 3 de gener de 2015

    El Mon de Demà

    La capacitat d'alguns animals com les sargantanes i el peix zebra, als que els creix novament les parts que han perdut del seu cos de forma semblant a la ciència-ficció, fa que els científics tracten de copiar tal gesta amb l'esperança de tractar sers humans amb les extremitats danyades. Els biòlegs que estudien el peix zebra que és capaç de fer créixer novament aletes tallades –es mostra una aleta en desenvolupament– va revelar els dos passos clau en aquest procés fins ara desconeguts. Les cèl·lules òssies, adjacents a la ferida, primer que res es comuniquen entre elles per desdiferenciar-se elles mateixes i esdevindre cèl·lules progenitores que van multiplicant-se fins a reemplaçar l'aleta perduda, de forma semblant a un embrió en desenvolupament. Després, un segon procés entra en acció per a convertir les noves cèl·lules en cèl·lules madures dures que donen a l'aleta la seua aparença sòlida. Mentre que aquest segon pas ja s'utilitza per a curar ossos lesionats en pacients després de les operacions, amb resultats mixtes, les teràpies futures podrien copiar tot el procés de regeneració.

    Escrit per Tristan Farrow
    Imatge del National Institutes of Health
    Drets de la imatge reservats pel National Institutes of Health
    Investigació publicada en Cell Reports, febrer de 2014


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.