• 3 de gener de 2015

  El Mon de Demà

  La capacitat d'alguns animals com les sargantanes i el peix zebra, als que els creix novament les parts que han perdut del seu cos de forma semblant a la ciència-ficció, fa que els científics tracten de copiar tal gesta amb l'esperança de tractar sers humans amb les extremitats danyades. Els biòlegs que estudien el peix zebra que és capaç de fer créixer novament aletes tallades –es mostra una aleta en desenvolupament– va revelar els dos passos clau en aquest procés fins ara desconeguts. Les cèl·lules òssies, adjacents a la ferida, primer que res es comuniquen entre elles per desdiferenciar-se elles mateixes i esdevindre cèl·lules progenitores que van multiplicant-se fins a reemplaçar l'aleta perduda, de forma semblant a un embrió en desenvolupament. Després, un segon procés entra en acció per a convertir les noves cèl·lules en cèl·lules madures dures que donen a l'aleta la seua aparença sòlida. Mentre que aquest segon pas ja s'utilitza per a curar ossos lesionats en pacients després de les operacions, amb resultats mixtes, les teràpies futures podrien copiar tot el procés de regeneració.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del National Institutes of Health
  Drets de la imatge reservats pel National Institutes of Health
  Investigació publicada en Cell Reports, febrer de 2014


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.