• 15 d'octubre de 2019

    El Cuc que s'Encén

    Per a sobreviure els primers dies de vida, el cuc de ferrocarril P. hirtus ha d’encendre les seues llums naturals. En xicotetes taques situades al llarg de la seua esquena, existix un enzim anomenat luciferasa, el qual s’activa per treballar amb una substància química anomenada luciferina, la qual produïx una luminescència de color groc-verda brillant que servix per espantar als depredadors. Però això no ho és tot, el cuc porta també una forma diferent de luciferasa que produïx “llums roges” les quals ajuden al cuc a veure en la foscor. Al trobar aquestes diferències en les estructures moleculars que produïxen aquesta varietat de colors, els investigadors aprofitaren una oportunitat: la combinació de luciferases naturals amb molècules de luciferina alterades artificialment, es produïx una llum roja brillant al laboratori. Com que emet la llum roja, al final de l’espectre visible, aquest nou color es pot adaptar per fer-lo brillar dins de les cèl·lules humanes, als teixits on la luminescència groc-verda s’absorbix i es perd amb molta facilitat, la qual cosa podria revelar detalls sobre els nostres músculs i el nostre sistema circulatori.   

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Léo Ramos Chaves/Revista Pesquisa FAPESP
    Graduate Program of Biotechnology and Environmental Monitoring, Federal University of São Carlos (UFSCar), Rodovia João Leme dos Santos, Sorocaba, SP, Brasil
    Drets de la imatge reservats pel fotògraf
    Investigació publicada en Scientific Reports, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.