• 17 de gener de 2015

    Eixa Mirada Sàvia

    Si pots detectar l'elefant o els altres elements que suren sobre el fons d'aquestes imatges, has de ser un primat o un ordinador. Durant dècades, els científics han intentat dissenyar programes que imiten habilitats visuals humanes i, finalment, s'estan aproximant. Els potents processadors gràfics desenvolupats per a la indústria dels videojocs han millorat aquests programes, anomenats xarxes neuronals artificials perquè es basen en circuits nerviosos del cervell i que poden aprendre per mitjà de l’assaig i error. En un experiment, una xarxa neuronal es va desenvolupar aproximadament al mateix nivell que un macaco (un primat) en la tasca de reconèixer imatges d'objectes, representades en diferents mides, posicions i sobre una diversitat de fons. La construcció de xarxes neuronals millora la nostra comprensió de com funciona el cervell, que al seu torn pot conduir a una millor intel·ligència artificial i, en algun moment, a noves maneres de reparar el deteriorament visual en els éssers humans.

    Escrit per Mick Warwicker
    Imatge de James DiCarlo i col·laboradors
    Massachusetts Institute of Technology, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació en PLOS Computational Biology, desembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.