• 13 de juliol de 2016

  Durant la Masticació

  A vegades ens preocupem pel desgast de les nostres dents, però no pensem massa en el que està per sota d'elles. A la foto, veiem el cartílag de l'articulació temporomandibular d'una rata (TMJ - part de la mandíbula - vista amb un microscopi). Malgrat que aquest cartílag està sa, l'excés d'estrès pot causar que es desgaste, juntament amb l'os subjacent. Açò és actualment molt difícil de tractar, però els científics han provat recentment una cura potencial. Injectaren a les rates, les mandíbules de les quals estaven sota diferents nivells d'alteracions semblants a les provocades pel carrasqueig de dents, un medicament anomenat Salubrinal. Aquest compost inhibeix l'estrès del reticle endoplàsmic, un procés cel·lular que pot conduir a un dany addicional del cartílag un cop la mandíbula està sota tensió. Salubrinal permeté que el cartílag danyat puguera recuperar el seu gruix, i la reducció dels símptomes als ossos, com els canvis patològics i una alta resposta del sistema immunològic. Això podria ser un tractament potencial interessant en el futur, incloent la dolorosa malaltia degenerativa dels ossos com l'artritis.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Juan Wen i Yuanyuan Jiang i col·laboradors
  Orthodontic Department, Nanjing Stomatological Hospital, Medical School of Nanjing University, Nanjing, Jiangsu, República Popular de Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.