• 12 de novembre de 2019

    Dur com l'Ou

    Vora 300.000. Eixa és la quantitat d'òvuls que una femella mitjana té durant la pubertat. Bona part no arribarà ni a eixir dels ovaris, però necessiten ser equipats per tal de sobreviure el viatge en cas que siguen alliberats. Una manera que tenen de defensar-se és mitjançant la seua capa externa, anomenada zona pel·lúcida. Conté 4 proteïnes, ZP1-4. Les tres primeres han estat estudiades als ratolins per esbrinar la seua funció. Tanmateix, els ratolins no tenen ZP4, de manera que per estudiar la seua funció s'ha hagut d'emprar conills, de manera que els investigadors han creat mutants sense ZP4 als òvuls. La microscòpia mostra que els òvuls mutants tenien una zona pel·lúcida més prima i grollera. Encara més, presentaven una robustesa menor quan se'ls forçava i es deformaven amb facilitat, com ho demostra el vídeo amb microscòpia (a la imatge, baix), comparats amb els òvuls normals (dalt) que recuperaven la seua forma ràpidament. A més, els conills mutants eren molt menys fèrtils. Més recerca sobre la ZP4 podria, per tant, proveir un nou enteniment de la infertilitat humana.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Vídeo del treball d'Ismael Lamas-Toranzo i col·laboradors
    Animal Reproduction Department, INIA, Madrid, Espanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
    Publicat en eLife, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.