• 6 de novembre de 2019

    Dino Mossegada

    Capaç de fer pedaços als dinosaures menors, aquest crani de Tyrannosaurus rex proporciona als paleontòlegs alguna cosa en què pensar - com va generar una mossegada tan potent sense que els seus ossos de la mandíbula es trenquessin? Resulta que, en lloc de desllaçar i girar els seus ossos com als cranis dels ocells - això es coneix com crani cinètic - les mandíbules del T-Rex tenien una estructura rígida, similar als cocodrils i als humans. Aquest model informàtic prediu com els músculs i els lligaments podrien haver-se flexionat al voltant d’un crani rígid - amb zones d’elevada tensió en colors càlids i una tensió baixa en colors freds. Una mandíbula rígida podria produir una menor tensió per al T-Rex - protegint el seu crani, de la mida d'una banyera, de lesions. Aproximacions similars podrien investigar tensions en els ossos i els músculs de les mandíbules humanes, i eventualment ajudar a tractar problemes derivats de l'artritis o la disfunció articular temporomandibular.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de la University of Missouri
    Department of Pathology and Anatomical Sciences, University of Missouri, Columbia, MO, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en American Association for Anatomy, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.