• 23 de desembre de 2016

  Dia del Cabell Roín

  En el fons, som tot ratlles. Quan creixem en l’úter, les cél·lules que formen la nostra pell emigren, a través del nostre cos en desenvolupament, per unes vies similars a ratlles anomenades línies de Blaschko. Estes vies normalment no aparéixen en els humans, però són l’origen de les ratlles en animals com els gats. Esta vaca té més vetes lliures de pél que pell colorida, degut al defecte d’un gen anomenat TSR2 –involucrat en el creixement del cabell en nombrosos mamífers, inclòs els humans– localitzat en un dels seus cromosomes X. Degut a què les vaques tenen dos cromosomes X comparat amb els mascles (els quals en tenen un X i un Y), desactiven un a l’atzar en totes les cél·lules per a compensar la dosi doble. Degut a esta inactivació aleatoria del cromosoma X, en les cél·lules de la pell, algunes d’elles hauran de dependre de la còpia defectuosa de TSR2 quan cresquen i emigren en una vedella en desenvolupament, creant ratlles sense pèl.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Leonardo Murgiano i col·laboradors
  Institute of Genetics, Vetsuisse Faculty, University of Bern, Berna, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.