• 10 de novembre de 2019

  Detenint la Producció

  Totes les cèl·lules, siguin animals, vegetals, fúngiques o bacterianes, estan empaquetades amb proteïnes. Hi ha proteïnes que construeixen estructures cel·lulars, duen a terme les reaccions químiques que produeixen energia, o envien i reben senyals, així com tot el que es necessita per a la vida. Però totes aquestes proteïnes s’han de fer en primer lloc. Aquest és el treball dels ribosomes - "fàbriques" moleculars construïdes a partir de proteïnes i ARN [una substància química molt similar a l'ADN]. Els investigadors han estat utilitzant tècniques analítiques detallades per investigar com els ribosomes dins de la bactèria viva canvien de forma a mesura que construeixen proteïnes, i com un antibiòtic anomenat espectinomicina s’uneix a elles i deté la producció. Les taques grises d’aquesta imatge mostren l’estructura d’un ribosoma bacterià, mentre que els cercles i les línies de colors ressalten els llocs afectats per l’espectinomicina, posant en evidència com els bacteris poden desenvolupar resistència als antibiòtics alterant parts específiques de les seues proteïnes ribosòmiques o ARN.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge treta del treball de Arnab Sengupta, Greggory M. Rice i Kevin M. Weeks
  Department of Chemistry, University of North Carolina Chapel Hill, Chapel Hill, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.