• 13 de març de 2015

    Detectant l'Activitat Cerebral

    El cervell és l'òrgan més fascinant i misteriós de tots. Per tal d'entendre el seu funcionament, els neurocientífics necessiten descobrir quines cèl·lules cerebrals (neurones) estan actives en cadascun dels nostres comportaments: riure, ballar, menjar-se el desdejuni, tot. És una tasca complicada, però detectar l'activitat neuronal amb sensors químics (com l'utilitzat en el peix zebra de la fotografia) fa les coses més senzilles. Aquest peix va ser genèticament modificat per tal que expressara una proteïna que brilla de color magenta de manera irreversible quan s'uneix al calci (el qual augmenta a l'interior de les neurones actives) i quan s'exposa a la llum violeta. ¿Per què importa la llum? Perquè encendre o apagar la llum permet a les neurones actives en eixe moment, i només a eixes neurones, brillar permanentment. En aquest peix, per exemple, les neurones que brillen de color magenta eren les cèl·lules que estaven actives durant els pocs segons d'exposició a llum violeta mentre el peix estava nadant.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge d'Eric Schreiter
    Howard Hughes Medical Institute, EUA
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en Science, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.