• 27 de novembre de 2015

  Desviant-se del Càncer

  El goteig constant de noves històries explicant com els científics han diferenciat, altra volta, cèl·lules mare en cèl·lules del cor, del renyó o nervioses, ens fa preguntar-nos perquè els metges no estan ja prescrivint teràpies utilitzant cèl·lules mare. En mig la fanfàrria anunciant aquestes gestes impressionants, s’amaga el perill del càncer que les noves cèl·lules podrien causar sense un ''interruptor de desconnexió''. Açò pot ocórrer durant un estat intermedi del seu desenvolupament en el que les cèl·lules reben el nom de progenitores, amb capacitat proliferativa. Però independentment, en estudis esperançadors, els científics han evitat completament aquest estat perillós, quan van convertir cèl·lules de la pell de ratolí i d'humà directament en neurones (de groc en la imatge de la esquerra), submergint les cèl·lules en una barreja química de set molècules diferents que poc a poc modificava l’activitat dels gens cel·lulars, persuadint-les per a transformar-se en neurones. Esta tècnica podria oferir una alternativa menys agressiva a les aproximacions tradicionals amb factors de transcripció que indueixen les cèl·lules a convertir-se en progenitors més difícils de controlar.

  Escrit per Tristan Farrow

  La imatge de l'esquerra de cèl·lules humanes cortesia de Gang Pei i Jian Zhao. A la dreta imatge de cèl·lules de ratolí cortesia de HongKui Deng.
  Publicat en Cell Stem Cell, agost de 2015 (Hu i col·laboradors, en cèl·lules humanes)
  Drets de les imatges reservats pels autors originals
  Publicat en Cell Stem Cell, agost de 2015 (Li i colaboradors, en cèl·lules de ratolí)

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.