• 4 de setembre de 2015

    Desmuntat els Cervells

    Les relacions entre els diferents objectes cel·lulars que composen el teixit neural en un cervell humà són en gran part desconeguts. Per fer front a aquesta circumstància, els investigadors han començat a utilitzar el microscopi electrònic com una tècnica per estudiar el teixit neural en resolució nanomètrica, intentant reconstruir una completa, però petita, porció del neocòrtex de ratolí –la part del cervell de mamífer relacionat amb la informació sensorial i el pensament conscient. Milers de talls de cervell, cadascuna d'al voltant d'1 mm2, van ser estudiats i utilitzats per reconstruir un volum de teixit cerebral (com es mostra al vídeo), que es pot ampliar per mostrar tots els components cel·lulars i subcel·lulars, com ara els axons i cèl·lules glials. S'utilitzaran més estudis com aquest per crear una base de dades en línia d'informació, proporcionant detalls sobre com la xarxa neuronal està relacionada amb les propietats físiques del teixit cerebral, identificant patrons que puguen correlacionar-se amb els trastorns psicològics o de desenvolupament.

    Escrit per Helen Thomas
    Vídeo del treball de Narayanan Kasthuri i col·laboradors
    Harvard University, Cambridge, EUA
    Drets reservats per Elsevier 2015
    Publicat en Cell, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.