• 3 de febrer de 2017

    Desmuntant la Suor

    La sudoració profusa en el gimnàs pot parèixer un inconvenient, però aquest comportament és cabdal per a la regulació de la temperatura. Tant les glàndules sudorípares (la protrusió verda retolada en la part superior de la imatge) com els fol·licles pilosos (en color rosa) es troben a tot el nostre cos, un gran avantatge que ens permet sobreviure en climes calents i fer exercici. A la majoria dels altres mamífers, els trobem en parts diferents del cos. Estudiar les esquenes peludes i les potes suades dels ratolins va revelar que aquestes estructures depenen de dos vies de senyalització oposades: els alts nivells d'una molècula coneguda com a BMP promouen el creixement de les glàndules sudorípares, però suprimeixen un altre senyal, SHH, necessari per a què els fol·licles pilosos es desenvolupen. En els éssers humans, aquests senyals se separen en el temps, fet pel qual els fol·licles pilosos apareixen primer, seguit d'un augment dels nivells de BMP que desencadenen el desenvolupament de les glàndules sudorípares. Aquests descobriments podrien aplanar el camí per a millorar els trasplantaments de pell, que actualment no inclouen les glàndules sudorípares.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge cortesia del Laboratory of Mammalian Cell Biology and Development at The Rockefeller University
    The Rockefeller University, New York, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.