• 17 de desembre de 2022

    Desafinats

    Com una irritant advertència de les terribles picades que arribaran, el xiscle agut dels mosquits que volen a prop és inconfusible, i no només per als humans. Per trobar possibles parelles, els mosquits mascles detecten la freqüència específica dels sons fets pel brunzit de les ales de les femelles, una característica que els investigadors esperen aprofitar per a controlar les poblacions de mosquits. A l'interior de les orelles dels mosquits Aedes aegypti (a la imatge, amb neurones marcades en magenta: els mascles a l'esquerra i les femelles a la dreta), diversos neurotransmissors transmeten senyals per permetre la detecció del so, incloent-hi la serotonina (en verd). El canvi dels nivells de serotonina afecta la forma en què les orelles dels mascles responen a diferents freqüències, i en afegir-ne un inhibidor de la serotonina es reduïx l'atracció masculina al brunzit de les femelles, suggerint que la senyalització amb serotonina és fonamental per a la funció auditiva. Continuar investigant diverses maneres d'interrompre aquest procés, que específicament van dirigides als mosquits i es poden dur a terme en el món real, podria produir noves armes en la lluita mundial contra les malalties transmeses pels mosquits.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del treball de Yifeng Xu i YuMin M.Loh i col·laboradors/es
    Graduate School of Science, Nagoya University, Nagoya, Japó
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Frontiers in Physiology, agost de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.