• 3 de novembre de 2016

    Deixa de Ser Satèl·lit

    ¿Alguna vegada has tingut una contractura en un múscul? Si és així, s'haurà reparat per les cèl·lules satèl·lit (SCs). Aquestes són les cèl·lules mare que poden convertir-se en diferents tipus de cèl·lules músculars. Investigacions recents sobre com es desenvolupen les SCs han descobert que han d'activar un gen anomenat Prox1 per a convertir-se en cèl·lules musculars. Prox1 inhibeix els gens que mantenen la SC en un estat similar a cèl·lules mare, i activa els gens que li confereixen característiques de les cèl·lules musculars. No obstant això, hi ha molts tipus de cèl·lules musculars. Si la SC continua expressant Prox1, això pot dirigir-la a convertir-se en un tipus de cèl·lula anomenada fibra muscular lenta, que es mostra a la imatge. Aquestes cèl·lules contenen una proteïna muscular d'alta resistència específica (en verd, Prox1 es mostra en vermell). Prox1 regula les cèl·lules mare en molts tipus de teixit, de manera que aquesta informació és important per a la investigació de la reparació i de l'envelliment.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Riikka Kivelä i col·laboradors
    Wihuri Research Institute, Biomedicum Helsinki, Finlàndia
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.