• 12 d'agost de 2021

  Curant Talls

  Un de cada 700 nadons en el Regne Unit té el llavi leporí i la fenedura palatina (un tall en el llavi superior i part superior de la boca, el paladar). Actualment, la cirurgia no pot arreglar completament el tall en el paladar. L'enginyeria de teixits podria proporcionar una solució a través de la implantació de bioscaffolds (bastides o construccions fetes amb un teixit de donant on les cèl·lules del donant són eliminades i reemplaçades per cèl·lules pròpies del pacient en un procés anomenat recel·lularització). Els investigadors han creat ara un bioscaffold utiilitzant el teixit connectiu que cobrix l'os del paladar en els porcs. Després de que les cèl·lules de porc foren eliminades, alguns bioscaffolds foren perforats per crear porus microscòpics. Posteriorment els scaffolds foren recel·lularitzats amb cèl·lules mare mesenquimàtiques. El microscopi electrònic de rastreig (en la fotografia) revelà que les cèl·lules s'expandiren, formaren capes i maduraren. S'observà notablement que als scaffolds microperforats hi ha havien més gens relacionats en els ossos que foren activats en les cèl·lules mare. En conseqüència, esta aproximació pareix prometre un tractament per al llavi leporí i la fenedura palatina.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de M. I. Rizzo, L. Tomao, F. Locatelli, L. Leone and M. Zama i col·laboradors
  Bambino Gesù Children’s Hospital, IRCCS and Department of Neuroscience, Università Cattolica del Sacro Cuore, Roma, Itàlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, juliol de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.