• 20 de desembre de 2019

  Cucs en Creixement

  Els cestodes que poden crèixer més de sis metres al nostre interior pareixen trets de pel·lícules de por. Però també presenten un misteri intrigant. Tenen una velocitat de creixement remarcable, tot i que es desfan regularment de segments corporals. Aquest creixement és dirigit per cúmuls de  cèl·lules mare, amb un potencial il·limitat de desenvolupament, resaltats als cucs de la fotografia. Els trucs en aquest emmagatzematge tan eficient de cèl·lules mare podria ser útil perquè científics utilitzen cèl·lules paregudes en el desenvolupament de tractaments contra diverses malalties. Per investigar, els investigadors van estudiar un cestode paràsit de rates, i van descobrir que el coll era el lloc de major creixement. Dos gens concrets en són responsables, però estan actius també a la resta del cos. Això porta a pensar que l'ambient al coll és determinant per a aquest comportament regeneratiu. Això pot portar al seu ús com a diana de tractaments contra cestodes. Conèixer com els diferents ambients tenen un impacte sobre les cèl·lules mare és clau per fer front definitivament al seu poder.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Tania Rozario i col·laboradors
  Morgridge Institute for Research, Madison, WI, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.