• 7 de juliol de 2020

    Criant Cabells

    Tenim bones notícies per a aquells que senten que estan perdent cabells: els investigadors han descobert a la fi una manera per tal de fer créixer pell peluda humana al laboratori a partir, directament, de cèl·lules mare. Les notícies dolentes són que aquesta tècnica es troba a una petita escala, en estat experimental, i és molt probable que primer s’encamine cap a desenvolupar empelts més realistes per a ferides i cremades, o per a proves lliures d’animals de cosmètics i fàrmacs. Els investigadors han estat fent créixer làmines planes de simples cèl·lules de la pell al laboratori durant més de quaranta anys, però fins ara ha estat impossible recrear tota la complexitat de la pell real, incloent-hi greixos, nervis i pèls. En aquest estudi, cèl·lules adultes de pell humana van ser transformades de nou en cèl·lules tant de les capes més profundes com més superficials de la pell, fent-les créixer juntes en la mateixa placa. El resultat? Petites boletes de pell humana com aquesta, completades amb brots de fol·licles pilosos i nervis incrustats (roig).

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Jiyoon Lee i col·laboradors
    Departament of Otolaryngology, Boston Children’s Hospital, Boston, MA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.