• 15 de febrer de 2018

  Corregint Plegaments

  Si no plegues la teua roba correctament, acabarà en un embolic deforme. El mateix ocorre amb les proteïnes empaquetades en cada cèl·lula del nostre cos, on malalties greus poden sorgir si aquestes es pleguen sense la forma adequada. Les malalties causades per un prió són incurables i provoquen malalties fatals quan algunes proteïnes particulars del cervell es pleguen incorrectament. Els investigadors, buscant nous tractaments, van bloquejar l’activitat d’un grup de receptors moleculars del cervell i van trobar que els efectes destructius de les proteïnes mal plegades foren reduïts. Van realitzar el mateix experiment en ratolins, tant utilitzant un fàrmac que obstruix els receptors, com criant individus modificats genèticament sense ells. En ambdós casos, els símptomes disminuiren i el deteriorament del cervell s’alentí, tal com s’observa a les diferents estructures intactes (destacades en verd) de les seccions del cervell d’un ratolí infectat, i d'un ratolí tractat, amb bona salut, (a la dreta), però que estan absents en el cervell malalt del ratolí no tractat (a l'esquerra).

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge adaptada del treball de Despoina Goniotaki i Asvin K. K. Lakkaraju, i col·laboradors
  Institute of Neuropathology, University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.