• 13 de febrer de 2018

  Contrarestant el Càncer

  El càncer té milers de diferents causes. Una d’elles és el virus del papil·loma humà (VPH), un virus que s'introduix en les cèl·lules, s’acobla al seu ADN i provoca estralls enviant la producció de certes proteïnes a nivell de sobreestimulació. Conèixer com açò produix el càncer, concretament en el coll uterí o, també, al cap i al coll, ajudaria als científics a desenvolupar nous tractaments. Els investigadors que estudien el VPH observaren que estimula la sobreproducció de dos proteïnes particulars anomenades E6 i E7, i que al seu torn, provoquen l’augment d’una tercera proteïna, la pirina (de color verd a la imatge, de cèl·lules d’un càncer cervical). Van descobrir que encara que amdues E6 i E7 juguen un paper en això, l'E7 és la força motriu primaria. A més a més, a mesura que els nivells de pirina creixien, les cèl·lules eren més propenses a migrar cap a noves àrees. Açò és particularment perillós, ja que així és com el càncer s’estén per tot el cos. Armats amb aquesta informació, estem un pas més prop de comprendre, i potser, en última instància, d'aturar el càncer.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Diego Carrillo i col·laboradors
  Department of Basic and Clinical Oncology, Faculty of Medicine, University of Chile, Santiago, Xile
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Open Biology, journal of the Royal Society, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.