• 13 d'agost de 2020

    Contant Còpies

    Tens quasi tantes cèl·lules al cervell com estrelles hi ha a la Via Làctia (aproximadament 200 mil milions), totes procedents dun petit grup de cèl·lules mare de divisió ràpida. Perquè el cervell es desenvolupe correctament a mesura que el fetus creix a lúter, no només és important el nombre de cèl·lules, sinó que també han de ser els tipus adequats de cèl·lules en els llocs concrets. Per tal d'obtindre més informació sobre com succeeix això, els investigadors van desenvolupar un algoritme informàtic que pot identificar cèl·lules individuals del teixit viu (cada cèl·lula es destaca per una taca blanca en aquesta imatge) i fer un seguiment del que passa a mesura que es divideixen i sespecialitzen. Utilitzant les larves de mosca del vinagre com a model senzill per als humans, els investigadors van ser capaços de controlar contínuament el desenvolupament de cervells larvaris fins a 24 hores. Els resultats aporten coneixements sobre com els òrgans complexos es formen a partir d'una única cèl·lula.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Martin Hailstone i col·laboradors/es
    Department of Biochemistry, University of Oxford, Oxford
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicada en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.