• 14 de setembre de 2019

  Constructor de Barreres

  Aquest colorit arc de Sant Martí és un primer pla d'un tall al llarg d'una part del cervell d'un ratolí anomenada cerebel. Les ratlles verdes són astròcits, cèl·lules en forma d'estrela que formen estretes connexions entre les cèl·lules nervioses i els vasos sanguinis que els subministren amb oxigen y nutrients vitals (groc). És important destacar que hi ha una capa de protecció entre la sang i el cervell coneguda com a barrera hematoencefàlica. Aquesta barrera protegeix les vulnerables cèl·lules nervioses mantenint fora les bactèries infeccioses o els virus i prevenint que els productes químics nocius com drogues o toxines entren en el cervell. Els investigadors han trobat nivells baixos d'una molècula anomenada TSPO a la barrera hematoencefàlica (ressaltada en roig), suggerint que podria tindre un paper important en el manteniment de la barrera. Tot i així, TSPO es sobreactiva en resposta a una inflamació del cervell (neuroinflamació), indicant que pot ser un marcador útil per a detectar signes ocults de malalties, lesions o infeccions al cervell.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Agne Stadulyte, Centre for Cardiovascular Science, University of Edinburgh
  Drets de la imatge reservats per Agne Stadulyte
  Imatge preseleccionada per al British Heart Foundation's Reflections of Research Image Competition 2019


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.