• 2 de novembre de 2021

  Compartir la Càrrega

  En malalties neurodegeneratives com el Pàrkinson i algunes formes de demència, la proteïna alfa-synucleïna (alfaSyn) forma agregats perillosos al cervell. Per a la micròglia, les cèl·lules immunitàries del sistema nerviós central, desfer-se d’aquests pegots és una tasca difícil i potencialment danyina, però l’enfronten treballant en equip. Investigacions recents suggerixen que la micròglia (a la imatge, amb el nucli en blau) busquen a altres cèl·lules immunitàries buscant suport, connectant-se entre elles amb projeccions tubulars de filaments d'actina (en roig). Una vegada enllaçades, poden dividir la càrrega movent alfaSyn (en groc) entre les cèl·lules, així com enviar mitocondris, orgànuls que actuen com a centrals d’energia en miniatura, per activar les cèl·lules de la micròglia que es necessiten. En cèl·lules que duen una mutació relacionada amb la malaltia de Pàrkinson, aquests processos estan reduïts, suggerint que el treball coordinat de la micròglia és crític en el tractament de l'alfaSyn i oferint noves bases per als investigadors que treballen en el desenvolupament de noves teràpies.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Hannah Scheiblich i col·laboradors
  Department of Neurodegenerative Disease and Geriatric Psychiatry/Neurology, University of Bonn Medical Center, Bonn, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.