• 4 de desembre de 2018

    Clar per a la Mosca

    La mosca del vinagre compartix al voltant del 60% dels seus gens amb els humans, per la qual cosa no és de sorprendre’s que alguns aspectes del nostre desenvolupament també siguen similars. Mirar dins del cervell d’una mosca por revelar pistes sobre el nostre sistema nerviós primerenc, però hi ha dificultats. Els enormes ulls compostos d’aquesta mosca, normalment, contenen pigments de color que interferixen amb la llum làser utilitzada pels potents microscopis. Però, una nova tècnica anomenada ''FlyClear'' esbandix aquesta pigmentació i elimina els productes químics bloquejadors, deixant així el cervell de la mosca intacte i transparent. Mitjançant una suau ultramicroscòpia, se seleccionen xicotetes xarxes neuronals que s’estenen des de darrere dels ulls fins el cervell, que podem vore ací acolorits en verd. La aplicació d’aquesta tècnica en mosques de diferents edats podria revelar pistes sobre com les malalties neurodegeneratives interrompen aquestes xarxes –un pas important cap a nous tractaments.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Marko Pende i Klaus Becker, i col·laboradors
    Department for Bioelectronics, FKE, Vienna University of Technology, Viena, Àustria
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.