• 6 de gener de 2020

  Cicatriu en una Placa

  La cicatrització és essencial i de vegades un procés salvavides. Disparats pels signes de ferida, unes cèl·lules anomenades fibroblasts es multipliquen ràpidament per formar una malla fibrosa que uneix i protegeix el teixit danyat. Al procés normal de curació, la cicatriu original és remodelada posteriorment per restablir la flexibilitat i funcionalitat del teixit. Però de vegades, especialment dins del cos, els fibroblasts poden eperimentar sobreactivació provocant progressivament cicatrització patològica (fibrosi), que actua com una camisa de força en lloc de taponar com una tirita. Els investigadors han desenvolupat ara un model de fibrosi (a la imatge) que creix en un plat. Format de cèl·lules mare que s'han diferenciat en fibroblasts i altres tipus cel·lulars, la cicatriu creix persistentment perquè les cèl·lules (en roig i verd) es multipliquen. Tindre un model preparat de fibrosi accessible permetrà als investigadors estudiar el procés i buscar les substàncies que poden frenar la malaltia.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Preethi Vijayaraj i col·laboradors
  Eli and Edythe Broad Stem Cell Research Center, UCLA, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, desembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.