• 2 de setembre de 2015

  Cervell de Plàstic

  Amb una vaga analogia amb l'epítet que un globus ocular no es pot veure a si mateix, els cervells humans tampoc pareixen donar-se compte de si mateixos. La consciència, la percepció i la cognició encara ens desconcerten com ho feien als grecs antics. Mirem l'aprenentatge, per exemple. El cervell té una notable capacitat de 'recablejat', la qual cosa ens permet fer coses noves, ja siga ballar, recuperar-se d'accidents cerebrovasculars, o inclús, per a usar les nostres llengües per a l'equilibri, com va fer Cheryl Schiltz després d'una infecció que li va deixar els seus peus trontollosos. Encara que l'origen d'aquesta neuroplasticitat no és clar, les últimes notícies dels laboratoris és que es deu a la capacitat única del cervell d'accelerar o disminuir la producció de mielina, segons la necessitat, permetent que les neurones s'estenguen i es tornen a connectar. La mielina, una beina blanca lipidíca que cobreix les neurones –que ací es mostra cobrint una única neurona espinosa– protegeix i permet que els corrents passen sense curtcircuits, igual que el revestiment de plàstic en cables elèctrics de coure.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Thomas Deerinck i Mark Ellisman
  National Center for Microscopy and Imaging Research, San Diego, EUA
  Drets de la imatge reservats pels fotògrafs
  Investigació publicada en Cell, novembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.