• 21 d'abril de 2018

  Centrar l'Atenció en el Càncer

  Encara que pot ser indetectable a simple vista, el càncer sempre deixa enrere una marca química específica. Els científics han desenvolupat recentment una nova tecnologia que pot identificar les cèl·lules cancerígenes basant-se en els canvis químics que causen al cos. Tradicionalment, els metges diagnostiquen el càncer prenent una mostra de teixit, tenyint-la amb colorants (imatge de l'esquerra), i després jutjant a simple vista, d'acord amb les cèl·lules anormals presents, quant ha progressat el càncer. No obstant això, aquest mètode pot ser molt subjectiu. El nou mètode 'digistain' (de l'anglès 'digitally stained'; és a dir, tenyit digitalment) lleva aquesta subjectivitat humana i la variabilitat usant infrarojos per a il·luminar les cèl·lules cancerígenes (imatge de la dreta, en verd). Després el mètode calcula una puntuació de fins a quin punt la malaltia s'ha estés basant-se en biomarcadors específics trobats en molts càncers. Aquesta tecnologia té el potencial de transformar la forma en què detectem molts tumors diferents, i podria ser una forma asequible, i fàcil d'utilitzar, per afegir a l'armament dels metges contra la malaltia.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Hemmel Amrania i col·laboradors, Imperial College London
  Physics Department, Imperial College London, Londres, UK
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons Attribution 3.0
  Publicat en Convergent Science Physical Oncology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.