• 12 de maig de 2018

  ''Cel·lebritats'' Pulmonars

  Les noves estrelles de la medicina regenerativa poden ser les cèl·lules mioepitelials glandulars (de color verd). Tot i que podrien tindre un nom més atractiu, aquestes cèl·lules tenen el que es necessita per reparar i reconstruir el teixit deteriorat com mai abans. Aquestes cèl·lules mare recentment identificades que es troben en el revestiment de la mucosa dels pulmons dels ratolins, tenen una notable capacitat regenerativa i, després de lesions a les vies respiratòries, poden proliferar ràpidament i diferenciar-se en set tipus cel·lulars diferents, reparant la ferida i restaurant la complexitat del teixit. És important destacar que els investigadors també han identificat un factor proteic anomenat Lef-1 que controla la proliferació i la diferenciació de les cèl·lules mare mioepitelials. Si Lef-1 i les cèl·lules mioepiteliales glandulars realitzen funcions similars en els pulmons humans, és possible que la manipulació terapèutica dels nivells Lef-1 es puga utilitzar per promoure la regeneració en malalties on les lesions pulmonars són habituals, com la fibrosi quística, l'asma i altres.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Thomas J.Lynch i Preston J.Anderson, i col·laboradors
  Department of Anatomy & Cell Biology, University of Iowa, Iowa City, IA, EUA
  Drets de la imatge d'Elsevier 2018. Reproduït amb permís.
  Publicat en Cell Stem Cell, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.