-
15 de març de 2019
Caps amb Història
Els embalums i els bonys al cap poden fer-nos semblar nobles o carismàtics, però des de fa anys, una branca peculiar de la ciència pensava que els nostres cranis explicaven una història més profunda. La frenologia va ser l'estudi de la ment a través de 'llegir' la silueta del crani -popular al segle XIX quan els cranis eren difícils d’aconseguir. Mentre que alguns anatomistes hagueren de recórrer a exhumacions per obtindre espècimens, el 1831, el frenòleg Johann Gaspar Spurzheim va treballar amb l'escultor William Bally per crear aquesta biblioteca de 60 rèpliques de guix. Spurzheim creia que les àrees bombades de cada bust encunyat representaven diferents trets: ''esperança'', ''autoestima'', fins i tot ''alegria''. Encara que es desacredità per la medicina moderna, estudis recents han tornat a la frenologia -unint diferències en els nostres gens amb la forma general del crani. Entre altres gens, les diferències en el nombre de còpies de p53 influïxen directament en el creixement cranial, potser produint les corbes òssies que Spurzheim va sentir amb els seus dits fa gairebé 200 anys.
Escrit per John Ankers
Imatges de William Bally, Manchester o Dublin, 1831, al Science Museum Group Collection
Investigació de Bristol Medical School, University of Bristol, Bristol, Regne Unit
Imatge publicada sota una llicència Creative Commons 4.0
Investigació publicada en Nature Communications, gener de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.