• 29 d'abril de 2021

    Cap sobre Cors

    Els fardatxos tornen a fer créixer la seua cua quan la perden són probablement l'exemple més conegut de la impressionant capacitat de regeneració d'alguns animals, però altres espècies porten l'autonomia, la pèrdua voluntària de parts del cos, a un extrem extraordinari. Les bavoses de mar Elysia cf. marginata (que es mostra aquí) i E. atroviridis poden separar el cap de la resta del cos, inclòs el cor, i no només sobreviure, sinó que regeneren un cos complet des de la secció del cap: alimentar-se en poques hores, fer créixer el cor en una setmana, i es regenera completament al voltant de tres setmanes després del descans. La seua dieta pot ser la clau per sobreviure sense òrgans interns importants, ja que els llimacs marins realitzen una cleptoplàstia, captant cloroplast de les algues que mengen als seus propis teixits, per proporcionar-los energia mitjançant la fotosíntesi. Encara no està clar per què sofreixen aquest procés traumàtic, però podria ser un mitjà per eliminar paràsits interns, una resposta radical que revela nous campions de la regeneració.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Vídeo per Sayaka Mitoh
    Nara Women’s University, Kitauoya-nishi, Nara, Japó
    Drets del vídeo reservats pels autors/autores originals
    Investigació per Sayaka Mitoh and Yoichi Yusa publicada en Current Biology, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.