• 18 de maig de 2021

    Calma't

    Si poguérem ampliar els nostres músculs tensats, veuríem feixos de filaments gruixuts i prims junts. Les ràpides reaccions químiques formen petits "ponts creuats" entre ells i, un poc com a escaladors trobant un lloc d'adherència, un filament s'estira a la llarga de l'altre. Açò passa al llarg de tot la fibra muscular- les regions o sarcòmers que es repeteixen es redueixen i el múscul es contrau, ajudant-nos a aixecar les compres pesades, o escalar una paret. Ací els investigadors empren la criotomografia electrònica per fer explotar el múscul del ratolí amb els feixos d'electrons, traçant contorns a partir de diminutes diflexions realitzades al camí de cada electró. Una simulació a ordinador transforma la imatge a 3D, resalten filaments separats en colors de l'arc de Sant Martí. A aquest nivell de detall, els investigadors poden ampliar la composició molecular dels sarcòmers i els seus ponts creuats (vists ací com a branques enganxoses als filaments), donant informació sobre la biologia molecular i en últim terme, danys i malalties.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Zhexin Wang i Michael Grange, I col·laboradors/es
    Department of Structural Biochemistry, Max Planck Institute of Molecular Physiology, Dortmund, Alemanya
    Vídeo del treball de Zhexin Wang i Michael Grange, i col·laboradors/es
    Publicat en Cell, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.