• 22 de setembre de 2015

  Brunzit Assassí

  Les picades de vespa són matèria de malsons; no obstant això, els investigadors han descobert que també tenen un benefici potencial. Una molècula trobada en el verí de la vespa Polybia paulista, originària d'Amèrica del Sud, detecta i destrueix les cèl·lules canceroses humanes. La molècula detectora de càncer – MP1– s'aprofita de la disposició anormal de fosfolípids en les membranes de les cèl·lules canceroses. En les cèl·lules sanes, els fosfolípids fosfatidilserina (PS) i fosfatidiletanolamina (PE) es troben a la capa interna de la membrana cel·lular, però en les cèl·lules canceroses, s'acumulen a la capa exterior (representat en la imatge com punts brillants de fluorescència en aquestes membranes artificials) creant punts febles. La molècula MP1 interactua amb PS i PE, formant forats en la membrana de la cèl·lula per on les proteïnes essencials escapen cap a fora, causant la mort de la cèl·lula. Aquesta interacció és un avanç per als fàrmacs contra el càncer, i podria ser eficaç quan s'utilitza com a teràpia combinada amb altres fàrmacs.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge adaptada del treball per Natália Bueno Leite i col·laboradors
  Department of Physics, São Paulo State University, Brasil i School of Chemistry and Astbury Centre for Structural Molecular Biology, University of Leeds, Regne Unit
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Biophysical Journal, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.