• 2 de juny de 2021

    Batecs Cerebrals

    La ressonància magnètica (RM) detecta diferències en les propietats magnètiques dels teixits humans, buscant malalties o lesions. Normalment, les imatges són estàtiques, potser deixant passar detalls subtils dels nostres òrgans bategants. Tanmateix, la ressonància magnètica ha evolucionat de dues maneres: per una banda, amplificant les pulsacions de petites estructures cerebrals fins a 25 vegades, els investigadors poden capturar i avaluar els seus patrons de manera més aguda. Per altra banda, escanejant el cervell des de diferents angles es poden crear models i vídeos per ordinador en 3D per observar corrents sanguinis o de líquid cefaloraquidi. La nova tècnica, coneguda com a ressonància magnètica amplificada en 3D, pot ajudar a detectar els primers signes d’afeccions que alteren aquests patrons, com ara trastorns obstructius del cervell i aneurismes. En un futur, tècniques similars també podran endinsar-se dins d’altres òrgans, potser revelant els seus ritmes ocults.

    Escrit per John Ankers
    Resumit en Terem et al. Magnetic Resonance in Medicine (2021) i Abderezaei et al. Brain Multiphysics (2021)
    Department of Mechanical Engineering, Stevens Institute of Technology, Hoboken, NJ, EUA
    Drets del vídeo reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Brain Multiphysics, maig de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.